Úvod | Super (rubriky)

Josef Velčovský MILUJE RYBY

RECEPT

Akademický malíř Josef Velčovský sám o sobě tvrdí, že je velmi vděčným strávníkem. ~Jím všechno a rád. Doma hodně připravujeme pokrmy z cuket, chutnají nám ryby a králíci. Ty kupujeme na vesnici, je to čisté maso, a připravujeme je na tři způsoby: po indonésku na zázvoru a se zeleninou, pak osmažené také se zeleninou a konečně naložené v láku a upravené na smetaně.~ Výběr ryb se obvykle váže na prostředí, v němž se Velčovští pohybují. Léto tráví ve Finsku u přátel. ~Tam je v jezerech hodně ryb. Naši finští přátelé rybaří, já lovím jenom tehdy, když mám hlad. Ryby upravujeme co nejjednodušeji. Finové je zásadně udí, udírny si vozí s sebou v autě. Jsou to takové šikovné plechové krabice s roštem. Pod něj se dají piliny, ryba většinou losos - se jemně nasolí, zapálí se oheň pod roštem, celé se to zakryje a za půl hodiny máte výborného lososa.~ Na Moravě, kterou malíř miluje, ho v jedné ze znovínských restaurací v Šatově nedávno zaujal kapr s lečem. Recept je však výrobním tajemstvím, a tak si ho doma upravili po svém. Josef Velčovský se nezříká ani sladkostí, ty jsou prý nejlepší k hořké kávě. Pokud jede na delší cestu, má zase vždycky po ruce kokosové lupínky, které rád mlsá. ~Z alkoholických nápojů mám nejradši víno, a to i k jídlu. Jsem nakonec Moravák a můj bratr víno pěstuje. Občas si zajdu s kamarády i na pivo.~

Kapr na víně Vykuchaného a očištěného kapra rozdělíme na porce,osolíme,lehce posypeme sladkou červenou paprikou a mletým kmínem. Naklademe je do vymaštěného pekáče,podlijeme trochou vody a bílého vína a dáme do horké trouby.Při pečení můžeme opatrně porce obrátit a občas přelít šťávou. Mezitím připravíme klasickým způsobem v kastrůlku lečo. Hotového kapra dáme na talíř a přelijeme lečem. Jako příloha je nejlepší chléb, k pití samozřejmě bílé víno.

Datum vydání: 11.11.2001

Archiv článků, dnes již neexistujícího deníku Super

Starší články z této rubriky:

Advent klepe na dveře perníkovým kouzlením
Vůně sváteční PEČENĚ
NEBOJTE SE KORKU
DALIBOR GONDÍK: CO JE NAZDOBENÉ,CHUTNÁ LÍP
Každý den jiná
Křidýlko nebo stehýnko?

Novější články z této rubriky:

Jedinečná vůně jehličí
Do mladé domácnosti